Interviu
2009 m. gruodžio
mėn. Ezoteriniame centre „AUM“ viešėjo žymus Vakaruose mitybos
ekspertas Jörg Krebber (Vokietija), kuris paskaitoje ir individualiose
konsultacijose dalinosi patyrimu, kaip naudojant penkių elementų –
vandens, žemės, medžio, ugnies, metalo – maisto gaminimo principą
pasiekti rūgščių-šarmų pusiausvyrą, valgyti ir džiaugtis kylančia
energija, gera savijauta, pilnavertišku gyvenimu.
Pristatome interviu su
Jörg Krebber, kuris buvo spausdintas Klaipėdos krašto dienraštyje
„Vakarų ekspresas“:
2010 m. sausio 12 d.
Genovaitė PRIVEDIENĖ
J. Krebber diagnozuoja ligas
ir pagal rankas bei
pulsą
"Sveikesnius mus daro ne tai, ką
valgome, o tai, ko nevalgome, ko nepridedame į puodą", - teigia
Vokietijoje gyvenantis mitybos specialistas Jorg Krebber. Kai kurios jo
žinios šokiruoja, nes yra netikėtos ir aukštyn kojom apverčia mūsų
sveikos mitybos supratimą.
Savo
sukurtoje mitybos sistemoje sujungėte rytietiškas ir vakarietiškas
žinias. Ar tiesa, kad tinkama mityba gali užkirsti kelią visoms ligoms, o
susirgus jas išgydyti?
Tikrai taip. Vokietijoje jau
turėjau daug žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis, - jie, dirbant kartu
su medikais, buvo išgydyti subalansavus mitybą.
Bet nereikėtų manyti, kad, pavyzdžiui, nusipirkę mano knygą
pasigydysite, vadovaudamiesi jos rekomendacijomis. Visoms ligoms
atsirasti mityba daro įtaką. Netgi genetinėms. Tik kvailumui tai neturi
įtakos.
Tibete teko matyti daug atvejų, kai labai sunkiai sergantys europiečiai
buvo pagydyti tinkama mityba. Sunkios ligos pagydomos subalansuotu
maistu ir mūsų kraštuose, tačiau pati didžiausia problema - ne tinkamas
valgis, o pacientas, nevykdantis paskirtų rekomendacijų.
Visas žmogaus kūnas yra gryna chemija. Nuo jos priklauso mūsų mintys,
pojūčiai. O valgis yra iš išorės pasaulio ateinanti chemija. Ta išorės
chemija su vidine kontaktuoja arba harmoningai, arba neharmoningai.
Didelė
dalis pasaulio kenčia nuo antsvorio. Per daug valgome?
Antsvoris - viena didžiausių šių
laikų problemų. Dėl to pirmiausiai kalta per silpna, sutrikusi medžiagų
apykaita. Reikia ją aktyvinti elektrolitais, subalansuoti natūraliais
angliavandeniais, baltymais, riebalais, papildyti augaliniais
vitaminais, enzimais, hormonais bei mineralais. Kai sureguliuojama
medžiagų apykaita, antsvoris savaime dingsta.
Teigiama,
kad dėl antsvorio kaltas skydliaukės hormonų trūkumas. Tai tiesa?
Taip, bet reikia pripažinti ir
tai, kad skydliaukė priklausoma nuo virškinimo sistemos. Jei antinksčiai
negamina pakankamai adrenalino, tuoj tai atsispindi skydliaukėje.
Antinksčiai, inkstai ir skydliaukė tarpusavyje labai susiję.
Kaipgi
sureguliuoti tą hormonų balansą?
Blogiausia, kad valgoma per daug
cukraus ir per mažai elektrolitų turinčio maisto, t. y. sriubų. Nors
kinų virtuvėje valgoma beveik viskas, kas tik įmanoma, kinų moterys nėra
storos. Jos iki penkiskart per dieną išgeria sriubos. Sriubos Kinijoje,
Japonijoje, kitose Rytų šalyse gatvėje galima nusipirkti ant kiekvieno
kampo. Sriubos verdamos įvairios, su daržovėmis, su sojų ir grūdinių
kultūrų produktu miso, žuvimi ar mėsa. Jos valgo ne tiek mėsą, daržoves,
kiek sultinį, kuriame yra gausu mitybinių medžiagų, todėl jų medžiagų
apykaita funkcionuoja gerai, su maistu suvartojama daug geros kokybės
aliejaus bei baltymų - dažniausiai sojų varškės tofu. Beje, tofu turėtų
būti valgomas būtinai su aliejumi, nes kitaip yra tiesiog nesveika.
Cukrus turėtų būti pakeistas ilgos pasisavinimo grandinės, t.y. turinčiu
mažą glikeminį indeksą, cukrumi, pavyzdžiui, grūdinių kultūrų sirupu.
Tokį sirupą, - vienas tokių yra ryžių sirupas, - galima vartoti drąsiai,
jis tinka ir diabetikams, insulino kiekis nuo jo nepakyla, o per du
tris mėnesius net nukrenta.
Beje, medus - artimesnis paprastam cukrui, nėra labai sveika. Medų
reikėtų valgyti, kai norisi jo skonio, bet kai norisi saldaus arba
gaminant saldžius patiekalus geriau vartoti ryžių sirupą.
Dar viena priežastis, kodėl žmonės turi antsvorio ir atsiranda
celiulitas - vadinamieji transriebalai. Šiandieninės pramonės aliejai
beveik visi yra pagaminti pakaitinant iki 200-250 laipsnių. Ta
temperatūra aliejus nužudo, ir visi jie po proceso paveikiami
stabilizatoriais.
Reikia suprasti tokį dalyką: jei normalų aliejų pakaitiname iki 180
laipsnių, - virėjai tai žino, - to aliejaus nebegalima vartoti, jis
putoja. O kodėl gi tuos pramonės aliejus vis tiek vartojame ir jie
nebeputoja? Mat jie po poveikio temperatūra yra apdorojami
stabilizatoriais.
Tad
kokius riebalus sveikiausia vartoti?
Tik šaltai spaustus aliejus. Vieni
geriausių yra šaltai spausti ekologiški alyvuogių, saulėgrąžų, sezamo,
rapsų branduolių aliejai. Reikėtų nepamiršti, kad alyvuogių aliejaus
negalima kaitinti, jis vartojamas jau pagamintiems arba nekaitinamiems
patiekalams. Rapsų branduolių aliejaus nereikėtų painioti su
supermarketuose parduodamu rapsų aliejumi. Pirmasis tinkamas maistui,
antrasis - tik automobiliui. Beje, jei parašyta ant butelio, kad aliejus
yra šaltai spaustas, toli gražu ne visada taip yra iš tikro. Net ir
Vokietijoje yra gudraujama aliejaus pavadinimais. Geros kokybės,
ekologiški aliejai mityboje yra labai svarbu. Jei prasto aliejaus
nepakeisi geru - niekas nepasikeis.
Ar
jau ragavote lietuviškų cepelinų? Ar tai labai prastas maistas?
Neragavau, bet aš ir tradicinių
vokiškų patiekalų valgau labai retai. Bulvių nereikėtų daug valgyti - ir
prieš 200 metų bulvė buvo tik augalas puošybai, o ne mitybai.
Kaip vertinate maisto derinimo teoriją - mėsą valgyti tik su
daržovėmis ir panašiai?
Nesu jokių dietų šalininkas, nes
gyvenimas per daug gražus ir maistas turėtų teikti malonumą. Pagal mano
mokymą, galima viską valgyti, jei maistas geros kokybės ir tinkamai
subalansuotas.
Kiek
kartų per dieną reikėtų valgyti?
Geriausia valgyt tris kartus, nes
palanku tarp valgymų padaryti pertrauką. Pirmoje dienos pusėje
rekomenduočiau daugiau vartoti skysčius - arbatas ir sriubas, o per
pietus ir vakare valgyti normalų maistą.
Vieni
savo rytmečio neįsivaizduoja be puodelio kavos, kiti, sekdami kai kurių
specialistų patarimais, pirmiausia išgeria stiklinę vandens. Kaip
pradėti dieną?
Kava nėra blogai, bet reikėtų tą
kavą "subalansuoti" su lėkšte sriubos. Kava stimuliuoja adrenaliną,
suaktyvina medžiagų apykaitą, bet atima elektrolitus ir organizmas
netenka mineralų.
Rytas yra ypatingas metas, kuomet kūnas kaip kempinė sugeria tai, kas
jam duodama. Rytą geriausia būtų pradėti puodeliu arbatos ir sriuba.
Mano rekomenduojamas sriubos receptas yra šiitaki grybų ir japoniškųjų
ridikų su daržovėmis ir prieskoniais sultinys. Ši sriuba - turtingas
aminorūgščių, mineralų ir vitaminų gėrimas, kuris įkrauna žmogaus
"akumuliatorius" visai dienai. Vokietijoje žmonės šią sriubą praminė
"Druidų gėrimu". Reikėtų tik atminti, kad net ir mėsos sultinys yra
geriau negu jokios sriubos. Tuomet jau esame užsitarnavę ir puodelį
kavos. Gerai yra gaminant kavą įberti žiupsnelį druskos, šiek tiek
cinamono ir kardamono.
Aš ir pats atsibudęs mieliau geriu ne kavą, ne vandenį, o sriubą.
Apie
Jorg Krebber
Jaunystėje susirgusiam sunkiomis ligomis - astma, šienlige,
įvairiomis alergijomis, Krono liga, hepatitais A,B,C, padidėjusia
blužnimi - J. Krebber, sulaukusiam 25 metų, medikai nebedavė šansų
pasveikti.
Tuomet Jorg nutraukė studijas ir išvyko į Rytus. Japonijos vienuolynuose
jis mokėsi Rytų medicinos, mitybos, akupunktūros, vėliau Indijoje
studijavo jogą, ajurvedą, fengšui ir šiatsu. Tibetiečių daktaras Bahn
išmokė ligų diagnostikos pagal veidą, rankas, pėdas ir pulsą,
medicininio masažo bei mitybos pagal in ir jan principą.
Po vienuolikos metų visiškai pasveikęs Jorg sugrįžo į Europą ir čia
tyrinėjo vakarietišką mitybos mokslą, ieškojo rytietiškų ir vakarietiškų
mitybos žinių sintezės. 1984 metais Jorg buvo pakviestas Hamburge
skaityti pranešimą "Maistas yra vaistas - rūgštys/ šarmai ir vėžys". Nuo
tada Jorg skaito, veda mitybos ir organizmo valymo seminarus, leidžia
knygas ir dalyvauja TV laidose.
Daugiau informacijos:
http://www.nahrungistmedizin.de